Samegutten - Norges mest berømte plakat?

Sammegutten - Norsk turistplakat

 

Etter suksessen med "Skisportens vugge" og OL-plakaten i 1952, laget Knut Yran en rekke andre plakater for norsk reiseliv. Yran var en allsidig bokillustratør og reklametegner, og drev eget reklamebyrå i Oslo 1953–65. Fra 1966 til 1980 var han leder av Philipskonsernets designavdeling i Nederland.

I 1958 designet han plakaten "Samegutten" som kanskje er Norges mest kjente reiselivsplakat. Plakaten ble utgitt av NSB og "Landslaget for reiselivet i Norge" og den ble designet for å promotere Norge som turistmål. Første opplag var på 15.000 eskemplarer. Yran overvar innspillingen av filmen "Same Jakki", og en ung samisk gutt fra innspillingen skal ha vært inspirasjon til figuren.

I 1959 ble plakaten "Samegutten" tildelt 1. pris i den internasjonale IUOTO (International Union of Official Travel Organizations) Poster Contest, altså premiert som verdens beste turistplakat av den internasjonale reiselivsbransjen.  Norsk reiseliv forsøkte å smi mens jernet var varmt, og det ble laget pressemeldinger som ble spredt over hele verden og nye opplag av plakaten ble trykket.

Som mange andre plakater ble også denne først trykket klar uten tekst, for så å trykke tekst myntet på ulike land etterpå. Du kan derfor enkelte ganger finne slike plakater uten tekst.

Plakaten ble trykket på flere språk og med samme slogans som Norsk reiseliv brukte på de første turistplakatene i 1905.

  • Norge – Midnattssolens land
  • Norway – Land of the midnight sun
  • Norwegen – Das Land der Mitternachssonne
  • Norvège – Le Pays du soleil de minuit

Flere av Norges plakater fra 50- og 60-tallet ble distribuert via flyselskap og skipsfart, og man kan derfor finne turistplakater med påtrykk som: SAS, Norske America linie, Pan American, Svenska Amerika Linien, etc. på flere plakater.

Samegutten ble populær for Norsk reiseliv, og den ble utgitt hele fire omganger. 1958, 1961,1965 og 1968. De to siste promoterte Nord-Norge.

IMG_3154 
Her vises Fransk og Tysk versjon, samt en av plakatene for Nord-Norge.

first-price

Tekst i bunn av plakaten som ble trykket i 1961

 

Norge-linjen-2
Det mange kanskje ikke vet, er at samegutten også finnes på en annen turistplakat publisert av Oslo-København linien.

IMG_3136
Trefigur av Samegutten. Hvor mange som ble laget er uklart, men denne stod på Yrans kontor hos Philips i Eindhoven. Figuren er plassert på bilde av pressemelding til plakaten.
United Press International, Inc New York (825 x 968)
Baksiden av pressemelding fra United Press International Inc., New York, med bilde av plakaten.
yran-brosjyre
Turistbrosjyre utgitt i 1965 for å promotere Nord-Norge.
IMG_3053
Samgutten på Joikakakene er også Yrans figur.
samegutten-yran-1968
Pressefoto fra lansering av 1965 versjonen.

 

Publisert av Dag Suul, PosterTeam.com - 2016 - This blog post is aimed for Norwegian collectors.